Eind mei heeft de Franse Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd dat erop gericht is de wooncrisis aan te pakken. Enkele van deze maatregelen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de verhuur van Frans vastgoed.

Op dinsdag 21 mei heeft de Franse Senaat een wetsvoorstel aangenomen dat bedoeld is om de woningcrisis aan te pakken.

Om dit doel te bereiken worden een aantal maatregelen voorgesteld die een impact hebben op de verhuur van bemeubeld Frans vastgoed dat kwalificeert als meublé de tourisme. De voornaamste maatregelen zijn de volgende:

  • Verlaging van de forfaitaire kostenaftrek voor de verhuur van gemeubileerde toeristische accommodaties tot 30%, met uitzondering van ‘geklasseerde’ gemeubileerde accommodaties die een gunstigere aftrek van 50% (blijven) genieten. Frankrijk hanteert voor de beroepsmatige verhuur van gemeubileerde onroerende goederen een vereenvoudigd taxatieregime waarbij onder bepaalde voorwaarden een forfaitaire kostenaftrek van 50% voorzien is. Bijgevolg is de verhuurder slechts belast op de helft van de huurinkomsten. Ingevolge deze nieuwe maatregel zou 70% van deze inkomsten in de toekomst belast worden.
  • Gemeubileerde toeristische accommodaties moeten voldoen aan specifieke eisen wat betreft de energieclassificatie. Vanaf 2034 zou het energielabel D verplicht worden.
  • Invoering van een verklaring af te leggen door de verhuurder en verplichte registratie van alle panden die gemeubeld verhuurd worden. De verklaring geeft aan of de gemeubileerde toeristische accommodatie die wordt aangeboden voor verhuur de hoofdverblijfplaats van de verhuurder is. Indien dit niet het geval is, moet aangetoond worden dat de accommodatie voldoet aan alle nodige veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld inzake brandrisico’s.
  • Burgemeesters krijgen eveneens de mogelijkheid om zones aan te duiden die uitsluitend voorbehouden zijn voor bewoning als hoofdverblijfplaats en niet (langer) voor verhuur. De vraag is of dit er in de praktijk toe zou leiden dat panden die vandaag op de huurmarkt worden aangeboden in de toekomst niet langer verhuurd kunnen worden.

Deze tekst werd op 21 mei unaniem goedgekeurd door de Senaat, nadat hij begin dit jaar was goedgekeurd door de afgevaardigden, en moet nu in juni door een gemengde commissie, voor publicatie na de Olympische Spelen, aldus de minister van Huisvesting.

 

Legacy volgt deze ontwikkelingen op de voet.